Hva er ketose?

Når du først slutter å tilføre kroppen karbohydrater og erstatter dem med proteiner og fett vil metabolismen endre seg for å tilpasse seg dette. Denne første prosessen kalles lipolyse, og kroppen instiller seg på å bruke fett istedet for karbohydrater som drivstoff.

Ketose er den andre delen av denne prosessen, og det er nå kroppen virkelig begynner å brenne fett for å dekke sitt energibehov. Navnet ketose er relatert til selve prosessen hvor fett blir brutt ned til ketoner i leveren. Disse brukes så til energi av kroppen. Dannelsen av ketoner er en helt normal prosess som foregår i kroppen hele tiden, gjerne om natten, eller om det er gått lang tid siden siste måltid og det derfor er behov for ekstra energi.

Ketose fører ikke til tap av muskelmasse, med mindre du ikke har fett i kroppen, og dette er spesielt gunstig siden større muskelmasse krever mer energi som igjen forbrenner mer fett. Når ketose først inntreffer kan du ta av utrolig mye fett på bare et par uker.

Bivirkninger av ketose kan være dårlig ånde ved at det blir en acetonlignende lukt av ånden, samt at du kan føle deg slapp og litt trøtt. Noen kan også få vondt i hodet i begynnelsen. Dårlig ånde skyldes at overskuddet av ketoner skilles ut gjennom pusten. Det er dog ikke alle som opplever denne bieffekten. Mesteparten av ketonene skilles ut via urinen, og du kan derfor benytte spesielle strips for å sjekke om du har oppnåd ketose. Disse kalles ketostix eller ketonstix.

Ketose må ikke forveksles med diabetisk ketoacidose som oppstår hos diabetespasienter og er en helsefarlig tilstand. Såkalt diettindusert ketose som er det man ønsker å oppnå for å ta av kiloene er ikke farlig, og er en prosess som er helt naturlig for kroppen.