Keto Diett – Lavkarbo og Ketose

Keto Diett – Lavkarbo og Ketose

Hva Er Keto Diett?

De fleste tenker på slanking og vekttap når de hører om ketogen diett, og det stemmer at så lenge du holder kroppen i en metabolsk tilstand som heter ketose vil du kontinuerlig gå ned i vekt dersom du er overvektig. For de fleste er hovedmålet med å starte på en keto diett nettopp å gå ned i vekt, og mange som har forsøkt andre dietter og metoder vil oppdage at de lykkes med å ta av overvekt som de aldri har klart tidligere. Hvis dette er målet ditt er du kommet til rett sted, men du vil også oppdage at det er en mengde andre helsegevinster ved å følge en ketogen diett i tillegg til generelt økt livskvalitet.

Svært mange går videre fra å bruke keto til kun å gå ned i vekt til å endre hele sin livsstil til keto. Selv om keto diett er blitt svært populær de siste årene, er den på ingen måte ny. Ketogen diett har vært benyttet i århundrer som en naturlig måte å behandle epilepsi, og kan spores helt tilbake til år 500 før Kristus som en form for faste for å oppnå bedre helse. Den historiske legen og filosofen Hippokrates mente at epilepsi var et biologisk og ikke et spirituelt problem, og han anbefalte fasting som behandlingsform. Ved faste har du den samme lavkarbo effekten som når du følger en keto diett.

Den Ketogene Dietten ble innført i 1920 årene som en diett som imiterer metabolismen ved fasting og ble benyttet som en effektiv metode for behandling av epilepsi. Kontrollert fasting over to til tre dager reduserte hyppigheten av anfall, og ga også bedre mental funksjon. Man fant da at den samme effekten kom når mengden karbohydrater i kostholdet ble kraftig redusert. I 1921 oppdaget Endokrinologen doktor Rollin Woodyatt at høye verdier av aceton, hydroksybutyrat (betahydroksysmørsyre) og acetoacetat (aceteddiksyre) ble funnet hos pasienter som fastet og reduserte inntaket av karbohydrater. Samlet kalles disse stoffene ketonlegemer, og i 1921 ga doktor Russel Wilder fra Mayo Klinikken denne behandlingsformen mot epilepsi navnet Den Ketogene Dietten.

I de neste to tiårene var dette en svært utbredt metode for å behandle epilepsi, men etter introduksjonen av moderne medisin mot epilepsi ble bruken av ketogen diett som behandlingsmetode kraftig redusert. Imidlertid har man de siste 20 årene sett nærmest en eksplosjon i utbredelse og bruk, og det publiseres stadig nye forskningsrapporter rundt helsegevinstene ved en ketogen diett. Dette kostholdet kan føre til et svært raskt og betydelig vekttap, et sunnere hjerte, reversering av diabetes 2 og en mengde andre helsefordeler i tillegg til behandling av epilepsi.

Hva Er Ketose?

Ketose er prosessen som oppstår når kroppen ikke har nok karbohydrater den kan benytte som energi. Istedet må den starte å bruke fett for å få dekket sitt energibehov. Dette fettet som du enten får i deg når du spiser, eller som du kanskje allerede har lagret i kroppen i form av overvekt, må først brytes ned til ketoner i leveren din slik at kroppen kan bruke dem. Herav kommer da navnet Den Ketogene Dietten.

Det er nettopp denne prosessen med fettforbrenning som gjør at keto dietten er den perfekte metoden for å gå ned i vekt. Legene ved Mayo Klinikken fant at en reduksjon av mengden karbohydrater i kostholdet til 15 gram per dag var veldig effektiv som behandling av epilepsi hos barn. Resten av det daglige kaloriinntaket var da hovedsakelig fett, og slik ble den moderne keto dietten født. Det finnes nå flere varianter av keto diett, også kalt ketogen diett. Felles for disse er at de baserer seg på at kroppen skal komme i varierende grad av metabolsk ketose.

I tillegg til Standard Keto Diett som LCHF (Low Carb High Fat) beskrevet ovenfor har du flere varianter som Målrettet Keto Diett som åpner for høyere inntak av karbohydrater i forbindelse med treningsøkter, Syklisk Keto Diett hvor man har høyere inntak av karbohydrater, men til gjengjeld har dager med faste i løpet av uken, og til slutt har vi Høyprotein Keto Diett som mange nok kan synes å være lettere å følge siden man kan spise mer proteiner som for eksempel kjøtt, fisk og kylling. Problemet kan da fort være at man overspiser proteinholdig mat, og dette vil da bli omdannet til glukose i kroppen og det vil være vanskelig å holde kroppen i ketose hvilket jo er formålet med en ketogen diett.

For å holde kroppen i ketose må de fleste begrense inntaket av karbohydrater til under 20-25 gram per dag. I tillegg må inntak av protein være moderat, mens fett bør utgjøre rundt 70-80% av det daglige næringsinntaket.


Keto Sammensetning
Keto Sammensetning

Den Ideelle Sammensetningen Av Fett/Protein/Karbo På Keto Diett

Keto måltider som sørger for å holde kroppen i fettforbrenningsprosessen ketose vil være 5 til 10% karbohydrater, 70 til 80% sunt fett og rundt 20 til 25% protein. Hvis vi går ut fra en 2000 kalori diett vil sammensetningen være omtrent slik som nedenfor. 

  • 70% fett – 155 gram – 1,400 kalorier
  • 25% protein – 150 gram –500 kalorier
  • 5% karbohydrater – 25 gram – 100 kalorier

Kroppen vil holde seg i ketose så lenge du begrenser inntaket av karbohydrater til under 20 til 25 gram per dag. Dette tvinger leveren din til å produsere ketoner siden insulin nivået i kroppen din har gått ned. Hvis du begynner å spise mer karbohydrater og protein vil denne prosessen avta.

Å holde kroppen i ketose betyr at du må fortsette å følge et lavkarbo kosthold basert på denne sammensetningen av fett, protein og karbohydrater. Du vil da nyte godt av alle de ulike helsefordelene en keto diett gir deg.

Noen spørsmål som veldig mange stiller er; hvordan vet du at du er i en ketogen tilstand? Hvordan vet du at du er i ketose? Vi er alle forskjellige, og noen kan spise mer karbohydrat enn andre og likevel være i ketose. Heldigvis finnes det enkle metoder for å måle forekomsten av ketoner i kroppen.

Hvordan Vet Du At Du Er i Ketose?

Produksjonen av ketoner i kroppen kan måles, og du kan enten gjøre det hos din lege, eller du kan gjøre det selv hjemme.Enhver reduksjon av karbohydrater vil gi deg helsegevinster, men hvis du ikke klarer å komme i ketose vil du heller ikke se de beste resultatene som du kan få ved å følge en ketogen diett. Når du får målt forekomsten av ketoner i kroppen, og målingen bekrefter at du har fått til det du strever for å få til, vil det kunne gi deg ekstra motivasjon. I tillegg hjelper det deg å finne ut hva du gjør riktig, og også hva du eventuelt gjør feil, slik at du kan justere dietten din.

En svært enkel metode er rett og slett å ta en lukt test på pusten din. Lukt på pusten din, og forekomsten av aceton og andre ketoner kan fort gi en kanskje ikke veldig hyggelig lukt fra pusten din. Urinen din kan også lukte annerledes enn det du ellers er vant med. Noen opplever at mange matvarer smaker litt metallisk eller fruktig. Disse endringene i smak og lukt på pusten vil som oftest forsvinne etter et par uker.


Keto Strips
En metode for å teste for ketose selv hjemme er keto strips. Du kan kjøpe en pakke med 50 til 100 slike strips, enten på apoteket eller online, og de koster rundt 50 til 100 kroner. Dette er en urin test som umiddelbart vil fortelle deg nivået for ketoner i urinen. Følg instruksjonene på pakken med keto strips, og forsøk å teste på samme tidspunkt hver dag slik at forholdene blir så like som mulig. Slike strips fungerer slik at mørkere farge betyr et høyere ketonnivå, men etterhvert som kroppen tilpasser seg en ketogen livsstil vil det bli mindre ketoner i urinen siden kroppen bruker disse i stedet for å skille dem ut.

Blodtesting
En mer eksakt metode for å måle forekomsten av ketoner er blodtesting. En slik test kan du få hos legen din, eller du kan gjøre det selv hjemme. Hvis du ønsker å gjøre det selv hjemme kan du kjøpe et apparat for slik testing for mellom 200 til 300 kroner. Stripsene du bruker i et slikt apparat er endel dyrere og vil koste deg 40 til 50 kroner per stykk. Denne metoden er svært nøyaktig for å måle mengden ketoner i blodet.

Blåse Apparat
Et mer behagelig alternativ er et apparat som måler mengden ketoner i pusten din. Da slipper du både å stikke deg selv i fingeren, og tisse på en keto strips. Det selges mange ulike slike apparater, og prisen varierer veldig. Hvis du ønsker å gå veldig vitenskapelig til verks kan du legge mer penger i det og kjøpe et apparat som har Bluetooth og mobil app. Apparatet vi selv har kjøpt koster rundt 300 kroner fra Ali Express, og du finner det her.
En god nyhet er at du ikke trenger å fortsette å teste for ketoner for alltid. Når du først er kommet godt i gang med en keto livsstil vet du hvilke matvaner som lar deg holde kroppen i ketose, og det vil da ikke lenger være noe behov for å teste. 

 
Før du drastisk endrer kostholdet ditt bør du rådføre deg med legen din slik at hun kan hjelpe deg, og ikke minst er informert om kostholdsendringene du ønsker å gjennomføre.