De Store Helsegevinstene Med Keto Diett

De Store Helsegevinstene Med Keto Diett

Som du sikkert har hørt og lest er ketogen diett en svært god måte å gå ned i vekt hvis du er overvektig. Denne dietten får igang kroppens naturlige evne til å forbrenne fett. Hvis du tidligere har opplevet vanskeligheter med å gå ned i vekt, og du vet at det vil forbedre helsen din om du klarer å få det til, er du kommet frem til den beste måten å få dette til. Et kosthold basert på en ketogen diett kan føre til betydelig vekttap, spesielt i de første ukene når du starter opp på dietten. 

Etterhvert som du går ned i vekt og får et sunnere forhold mellom fett og kroppsvekt, vil du også ha mindre fett på kroppen som må forbrennes. Dette er helt perfekt, og det betyr at du er i ferd med å bli sunnere og på den måten reduserer faren for en mengde helseutfordringer som følger med det å være overvektig.  Når du oppnår, eller nærmer deg, din optimale kroppsvekt vil du få i deg færre karbohydrater som kan omgjøres og lagres som fett i kroppen. Siden du spiser en mengde med sunt fett på keto diett vil kroppen benytte dette fettet for sitt energibehov.

Når du en og annen gang spiser litt for mye karbohydrater og kommer ut av ketose, hvilket alle kommer til å gjøre før eller senere, trenger du bare å justere kostholdet tilbake til det du allerede vet fungerer. Da vil kroppen på nytt starte å forbrenne overskuddsfett, og du vil igjen komme tilbake til en sunn kroppsvekt.

For ordens skyld. Dette gjelder for både menn, kvinner, og også for overvektige barn. Keto dietten fungerer for alle.

Dette er enkel logikk, og når kroppen ikke har karbohydrater den kan benytte for energi vil den se seg om etter et alternativ. Dette alternativet er fett, og kroppen vil bruke både lagret fett og fett som du spiser. Samtidig som du da får i deg færre karbohydrater som kan lagres som fett, vil vekttap nærmest inntreffe umiddelbart. Og for sikkerhets skyld, ikke bekymre deg for å gå ned i vekt om du allerede har en naturlig sunn kroppsvekt. Keto dietten vil ikke fortsette å fjerne kroppsvekt når du er i en normalvekt. Det er kun overflødig fett som forbrennes dersom du har dette, og når du når en sunn kroppsvekt vil keto dietten hjelpe deg med å holde deg på der.

Hva om jeg ikke trenger å gå ned i vekt?

La oss nå si at du er blant de heldige som allerede har en sunn kroppsvekt. Det er fortsatt en mengde med gode grunner for å følge et ketogent kosthold. Du kan glede deg over en lang liste over helsefordeler med keto livsstil som vi vil ta for oss her.  

Vekttap

Våre tidlige forfedre var ikke fete og overvektige. De hadde ikke tilgang på alle produktene som er fulle av karbohydrater, sukker osv. slik som vi har overalt rundt oss i dag. De levde på en mengde med grønnsaker, litt frukt nå og da, i tillegg til kjøtt og fisk. Det er ikke akkurat det samme som en keto diett, men dette kostholdet er veldig likt. Et kosthold med få karbohydrater førte til at de paleolittisk menneskene, og andre prehistoriske folk i stamtreet ditt, ikke hadde mye kroppsfett. Slikt fett ble raskt forbrent som energikilde siden det ikke var mange karbohydrater å forbrenne. Prosessen som fører til vekttap ved ketose er mye omtalt ellers på nettsidene våre, så vi skal ikke gjenta det igjen her. 

Det holder å si; Dersom du har forsøkt, og feilet…, med å gå ned i vekt med trening og andre dietter. Start med keto diett og se kiloene falle av. 

Du skal ikke være så veldig mange kilo overvektig (BMI på over 30) før du har en økt risiko for å utvikle et forhøyet nivå av blodsukker. Dette kan føre til diabetes, hjertesykdommer og slag, nerveskader, øyeskader, høyt blodtrykk, hudproblemer, og en mengde andre helseproblemer. Ja, du kan benytte keto diett for å se bra ut på stranda, men dette blekner i forhold til alle de andre helsefordelene du oppnår ved å klare å nå en sunn kroppsvekt, og ikke minst vedlikeholde denne over tid. 

Hjertehelse
Hjertehelse

Forbedret Hjertehelse

Du trenger strengt tatt kun å vite om en statistikk her. Hjertesykdom og slag er den desidert største årsaken når det kommer til antall dødsfall globalt, og WHO anslår at det dør mellom 17 og 18 millioner mennesker av dette hvert år. 4 av 5 dødsfall relatert til kardiovaskulære sykdommer skyldes hjerteinfarkt og slag, og hele en tredjedel av disse inntreffer hos personer som er under 70 år. 

Helt enkelt; Hjertet ditt blir sunnere på en ketogen diett.

Dette er dog ikke tilfellet om du følger det det som kalles “dirty keto” eller skitten/lat keto. Det er ikke slik at alt fett er sunt fett. En sunn keto diett sørger for at du får i deg de rette typene av fett som fra avokado, nøtter, olivenolje osv. Dersom du ikke bryr deg om hvilken type fett du får i deg vil du nok fortsatt gå ned en del i vekt, men du flytter da i realiteten bare helserisikoen med overvekt over til andre kilder for problemer. Hold deg til en smart og sunn ketogen diett, og det er mengder av studier som viser at du vil få en bedre hjertehelse. Studier publisert hos det amerikanske The National Institutes of Health, viser at verdiene for helsefarlig kolesterol synker betydelig på en keto diett. Dette er en av måtene hjertet høster fordeler av en slik kostholdsendring. Ved å følge en lavkarbo/høyt fett diett senker også verdiene for triglycerider som kan gi karforandringer og hjertesykdom. Du vil få en bedre ‘kolesterol profil’, og dersom du har høyt blodtrykk vil du se at blodtrykket senkes til et normalt nivå. Hjertet ditt vil dra fordeler av samtlige av disse sideeffektene av keto dietten.

Full av energi hele dagen, og bedre søvn

De første dagene på en keto diett vil kanskje ikke være av de mest behagelige. Derfor anbefaler vi at du forbereder kroppen på denne kostholdsendringen på forhånd. (hvordan forberede kroppen på keto diett). Selv om du ikke går gjennom en slik forberedelse før keto skal du ikke bli overrasket om du opplever at du har økt energi, vanligvis etter 4 til 7 dager.

En annen hyggelig effekt er at du merker mindre sug etter enkle karbohydrater som finnes i for eksempel sukker, honning og sirup, og som kan føre til helseproblemer. Når insulinnivået i kroppen din kommer tilbake der det bør ligge, og du sørger for at du har en god forsyning av energi fra sunt fett, vil du merke at du alltid har masse energi tilgjengelig når du trenger den. Dersom du er overvektig vil du se at du får ekstra energi etterhvert som du går ned i vekt på keto dietten og slipper å bære rundt på denne ekstra vekten. 

En studie fra forskere ved Lund Universitetssykehus i Sverige hvor de undersøkte hvordan en keto diett påvirker søvn hos barn med epilepsi viser at mengden søvn går ned, men kvaliteten på søvnen går opp slik at man føler seg mer opplagt når man står opp. Dette skyldes at mengden med REM-søvn øker, og barna i undersøkelsen opplevde forbedret livskvalitet. Studie etter studie viser at når folk kommer over den innledende fasen på en ketogen diett vil de sovne raskere, sove hele natten uten å våkne gjentatte ganger, og dermed stå opp uthvilt på morgenen.

Redusert Appetitt

Denne måten å spise på reduserer appetitten din på en naturlig måte. Når du spiser mye sunt fett og masse grønnsaker, vil metthetssensorene i magen din som forteller kroppen at du er mett bli slått fullt på. Dette skjer ikke om du spiser enkle karbohydrater siden kroppen din forstår at den har fått lite næring selv om du har stappet i deg mengder av kalorier og karbohydrater. Hjernen sender da signaler gjennom nervesystemet ditt om at du må spise igjen slik at kroppen får mer næring. Siden du mest sannsynlig også er karbo-/sukkeravhengig er det denne typen matvarer du spiser igjen, og du vil fortsette å føle deg sulten selv om du spiser store mengder. 

Dette er stikk motsatt av hva som skjer på en keto diett. Du vil føle redusert appetitt fordi kroppen forstår at du får i deg alle næringsstoffene og mineralene den trenger. Når dette inntreffer vet du at du er mett og det er ingen grunn til å fortsett å spise. Dette er resultatet av et kosthold som inneholder mye sunt fiber, protein og fett, hvilket fører til at du føler deg mett i en lengre periode. Når du føler deg mett vil du ikke kjenne suget etter mer mat, og pass på å utnytte dette til å spise mindre mengder mat, og ikke så hyppig som du ellers er vant med.

Ikke spis et nytt måltid bare fordi det er ‘spisetid’, men spis når du er sulten. 

Diabetes Test
Diabetes Test

Reversere Diabetes Type 2

Diabetes type 2 kan reverseres. Rundt 90% av diabetes tilfellene i Norge er av Type 2 varianten. Denne typen diabetes kalles ofte en livsstils sykdom, men noen er også arvelig disponert for å utvikle diabetes. De vanligste årsakene til at man utvikler diabetes er primært overvekt og fedme, men også røyking. Om du har en stillesittende livstil med lite mosjon, kombinert med et usunt kosthold er du i faresonen for å få diabetes.

Ifølge Folkehelseinstituttet viser helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag at personer med kroppsmasseindeks (KMI/BMI) rundt 30 hadde mer enn 20 ganger høyere risiko for å utvikle type 2-diabetes i løpet av en 11-års periode, sammenlignet med «normalvektige» Når du legger om livstilen, sørger for å få mosjon og starter med en ketogen diett kan du reversere diabetes type 2. Dette skjer hele tiden for både kvinner og menn i alle aldersgrupper. Din diabetes vil ikke forsvinne, men den vil ‘sovne’. Ofte betyr dette at du ikke vil plages av noen av de symptomene på diabetes som du opplevde tidligere. Mange mennesker som har lagt om til en keto diett kan også slutte helt med sin diabetes medisin.

Bedre Forhold Mellom Godt og Dårlig Kolesterol

Høye verdier av kolesterol kan forsårsake hjerteproblemer. Vi har i et tidligere avsnitt nevnt hvorfor keto dietten er så bra for hjertehelsen. En av fordelene er at keto diett hjelper deg å ha bedre forhold mellom godt kolesterol, HDL, og dårlig kolesterol, LDL. På en ketogen diett har du et kosthold hvor du spiser sunt fett og litt sunne karbohydrater, og styrer unna usunne fettyper og enkle karbohydrater. Dette vil føre til at du får et sunt kolesterol nivå i kroppen.

Normalt Sunt Blodtrykk

Har du høyt blodtrykk? Hvis du har det vil et skifte til en keto diett raskt kunne endre blodtrykket ditt til en normalt sunt nivå. Dette er en del av hvordan denne smarte formen for kosthold fører til en bedre hjertehelse. 

Reduserer Risiko For Hjernesykdommer og Epilepsi

Legene Adam Hartman og Kristin Baranano publiserte i 2008 en studie som viser hvordan keto dietten fungerer som en effektiv behandlingsform for en mengde ulike helseproblemer relatert til hjernen. Fra Alzheimers til Parkinsons sykdom, autisme til depresjon, traumatisk hjerneskade, narkolepsi og andre hjernerelaterte helseproblemer viser rapporten at en ketogen diett lindrer symptomene. Annen forskning viser at endring kostholdet til en keto diett reduserer risikoen for å utvikle neurologiske problemer, og til og med epilepsi. I tillegg kan du forvente bedre hukommelse, kognitiv funksjon, klarhet og fokus, og mange rapporterer at de er mindre plaget av migrene og hodepine etter de har startet med keto.  

Redusert Risiko For Kreft

Dette er uten tvil en stor sak. Det er omtrent endeløst mange måter for hvordan et kosthold med mye enkle karbohydrater kan skade kroppen din. En av de desidert verste konsekvensene man kan forestille seg er når legen din forteller deg at du har fått en kreft diagnose. Svært mange leger anbefaler en ketogen diett som et kompliment til en cellegift kur for å behandle kreft. Flere studier viser at redusert inntak av karbohydrater reduserer sjansen for å få kreft, og i tillegg begrenser veksten til enkelte former for kreftsvulst. Ifølge en studie publisert i det medisinske magasinet Cell Reports kan redusert blodsukker gi svært god effekt mot hudkreft, og studien viser at denne krefttypen er helt avhengig av glukose for å utvikle seg.  

Demper Betennelser

Å få dempet betennelse i kroppen har mange fordeler. Mindre betennelse fører til bedre hud og hår. Betennelse er hovedårsaken til akne og andre hudproblemer. Når du har betennelse ulike steder i kroppen kan du utvikle flere helseproblemer. En av måtene en keto diett hjelper epilepsi pasienter på ble oppdaget av forskere i 1920. Den hjelper med å dempe betennelser i hele kroppen, og dette fører til redusert hyppighet og mindre alvorlige epileptiske anfall. I tillegg vil redusert betennelse redusere sjansen for å utvikle eksem og psoriasis, irritabel tarmsyndrom (IBS) og leddgikt, akne og mange andre problemer relatert til betennelse. Mindre betennelse betyr også mindre smerte om du er utsatt for en skade eller utvikler en sykdom. De fleste kroniske helselidelsene er på en eller annen måte relatert til betennelse, så å sørge for å få redusert betennelse vil generelt føre bedre helse, og ikke minst velvære.

Bedre Fordøyelse
Fordøyelse

Bedre Fordøyelse

Svært mange helseproblemer kan spores til magen og fordøyelsen. Hippokrates visste dette allerede når han levde tilbake i år 500 før Kristus. Han er kjent for å ha sagt, ‘Alle sykdommer starter i magen’. Nå er det ikke samtlige sykdommer som starter i magen, men vi må erkjenne at de fleste nok gjør det. Mange problemer med fordøyelsen skyldes et kosthold med mye karbohydrater, lite reell næring, lite fett, og et høyt sukkerinnhold, akkurat slik som svært mange har i vårt moderne samfunn med ferdigmat fra butikken. Imidlertid kan du endre på dette ved å følge et keto kosthold med masse næring fra sunt fett, mye fiber, og moderate mengder med proteiner. Med et slikt kosthold vil du oppnå bedre fordøyelse, hvilket betyr at du vil være langt mindre disponert for utsatt for helseproblemer relatert til dårlig fordøyelse. 

Bedre Synshelse

De fleste av oss tar nok synshelsen som en selvfølge, og dersom du ender opp med å måtte bruke briller er det bare noe som uansett ville skje før eller senere. Dette er faktisk ikke tilfelle. Folk som har diabetes vil kunne fortelle deg at høyt blodsukker vil ha en negativ påvirkning for synet ditt. Dersom blodsukkeret er for høyt over lengre tid vil du kunne få netthinneskade og grønn stær, og senere også føre til grå stær (katarakt). Når blodsukkeret holdes stabilt nede med keto diett vil dette føre til bedre syn og generelt bedre øyehelse. 

Angst og Depresjon
Angst og Depresjon

Mindre Angst, Stress og Depresjon

Stress, angst og depresjon er tett forbundet med hormoner og kjemikalier i kroppen din. Når kroppen klarer å regulere hormoner og kjemikalier riktig vil du ikke føle deg stresset, nervøs eller deprimert så ofte som når disse stoffene er i ubalanse. Gjennom å gi deg bedre hjertehelse, hjelpe deg med å bli kvitt overvekt og regulere blodsukker og insulin i kroppen, vil keto dietten føre til mindre stress og depresjon. Du vil sannsynligvis også oppdage at du er gladere og mer positiv når du ser betydelig og varig vekttap, hvilket vil hjelpe deg med å ha et bedre selvbilde.

Øker Kvinnelig Fertilitet og Hormonbalanse

En artikkel publisert i 2013 på ScienceDirect.com undersøkte en mulig forbindelse mellom keto dietten og økt fertilitet hos kvinner. Hva forskerne fant var at et lavkarbo kosthold øker fertiliteten, og samtidig også reduserer eller eliminerer månedlige ubehag som uregelmessige menstruasjonsblødninger, vektøkning og akne. Mange kvinner forteller også om hvordan keto dietten har ført til bedre hormonbalanse i kroppen, og at de opplever mindre humørsvingninger, tretthet og søvnproblemer. Stabilt blodsukker og redusert insulin er kjente måter for regulere hormonbalansen hos kvinner, og det er akkurat dette man oppnår med en ketogen diett.


Før du drastisk endrer kostholdet ditt bør du rådføre deg med legen din slik at hun kan hjelpe deg, og ikke minst er informert om kostholdsendringene du ønsker å gjennomføre.