Hva er Keto Influensa, og Hvordan Unngår Man Det?

Hva er Keto Influensa, og Hvordan Unngår Man Det?

Om du er interessert i keto dietten er sjansen er stor for at du har hørt om den fryktede keto influensaen. Det første du må vite er at dette ikke er noe som alle opplever. Mange av dem som opplever forkjølelses- og influensalignende symptomer etter å ha startet på en ketogen diett ville ha unngått dette om de hadde tatt noen forhåndsregler før de begynte. De mest vanlige symptomene som man kan oppleve før man blir vant til et keto kosthold er; 

 • Kvalme og forstoppelse
 • Magekramper
 • Svimmelhet og hodepine
 • Sug etter dårlige karbohydrater og sukker
 • Dårlig humør og problemer med søvn

Tro det eller ei, det finnes faktisk gode nyheter her. For det første, det er svært sjelden at det varer mer enn to uker, og noen opplever dette kun noen få dager. For det andre, periodisk fasting har sammen med fysisk aktivitet vist seg å være et effektivt motmiddel mot slike symptomer.

De influensalignende symptomene inntreffer fordi kroppen din gjennomgår en massiv endring. Spesielt om du i mange år, eller kanskje til og med over flere ti-år, har hatt et usunt kosthold med mye enkle karbohydrater og sukkerholdige matvarer. Når du så plutselig endrer kostholdet dramatisk vil du naturlig nok kunne oppleve en del reaksjoner fra kroppen.

Dersom du opplever slike symptomer må du passe på at du får mosjon og holder deg fysisk aktiv. Drikk mye vann gjennom hele dagen, og øk mengden fiberholdige matvarer som du spiser. Pass også på at du får tilstrekkelig hvile, og spis mer sunt fett samtidig som du prøver deg frem til hvilket nivå du bør ligge på i ditt daglige konsum av karbohydrater. Dette er noen enkle måter å håndtere dette ubehaget, og husk at det vil slutte av seg selv om en uke eller to. Det er også mulig å forberede seg på kostholdsendringer slik at du unngår i det hele tatt å få denne opplevelsen.

Forbered Kroppen Før Du Starter På Keto Diett

Du kan gjennomføre en ‘keto resett’ før du starter med et ketogent kosthold. Dette sørger for at kroppen din returnerer til hvordan den fungerte naturlig tidligere. Du vil da kunne forberede kroppen din på endringen som kommer. Slik kan du forberede deg;  

 • Rydd i kjøkkenskapene og kjøleskapet. Sørg for at du fjerner alle fristelsene med enkle karbohydrater og sukker slik at det blir lettere å motstå søtsuget som kommer. Dette betyr at du kvitter deg med alt sukker, brød, pasta og andre matvarer som du bør unngå. Sjekk matvarelisten.
 • Begynn med å trappe ned mangden karbohydrater du spiser gradvis istedet for en brå og plutselig endring. Ta deg tid til 2-3 uker med nedtrapping. Dersom du blir for ambisiøs og forsøker å fjerne alle karbohydratene med en gang vil kroppen reagere sterkere.
 • Mange ernæringsfysiologer mener at symptomene på keto influensa handler utelukkende om elektrolyttbalansen i kroppen. Dette betyr at du bør øke inntaket av elektrolytter ved å tilsette litt ekstra salt i måltidene dine i 3-4 uker før du starter med keto diett. Fortrinnsvis bør du velge rosa Himalaya salt om du har mulighet til det, siden det er det mest naturlige og rene saltet som du kan få tak i. Legg også gjerne til beinbuljong i måltidene.
 • Ta magnesium og kalium tilskudd.
 • Spis mer avokado, laks, nøtter og grønne salater.
 • Drikk mye vann. Svært mange mennesker drikker for lite vann, og noen av tegnene på at du drikker for lite vann er svimmelhet og hodepine. Nok væske i kroppen er viktig for optimal helse, og ved å holde væskeinntaket oppe vil du kunne unngå symptomer på keto influensa.
 • Sørg for at du får 7 til 8 timer med søvn hver natt.

Dette er velprøvde måter å forberede kroppen på å legge om til keto dietten. Start noen uker før du planlegger å gå full keto, og sjansen er stor for at du helt unngår i det hele tatt å oppleve symptomer på keto influensa.

Er Det Risiko For Andre Problemer Ved Skifte Til Keto?

Andre negative bivirkninger som man kan oppleve når man starter med keto diett er diaré og dårlig fysisk form. Om du opplever diaré skyldes dette nesten utelukkende at du ikke får i deg nok fiberholdig mat. Dette betyr at du spiser mye kjøtt og sunt fett, men ikke nok fiberrike grønnsaker. Gode kilder for fiber til måltidene dine er brokkoli, avokado, rosenkål, mandler og chia frø. Vi har laget en list over gode kilder til fiber i kostholdet. Ved å spise mer av disse matvarene kan du vanligvis helt eliminere problemene med diaré når du starter opp med keto diett.

Dersom du opplever dårlig fysisk form kan dette være relatert til et svært lavt inntak av karbohydrater, samtidig som du ikke får i deg nok protein. Proteiner er helt nødvendig for alle cellene i kroppen din, og hvis du går over lengre tid med et veldig lavt inntak av karbohydrater og samtidig ikke får i deg nok proteiner vil dette samlet kunne påvirke din fysiske ytelse. 

Dette betyr dog ikke at du skal begynne å stappe i deg karbohydrater.

Det er ikke det keto dietten handler om, men hvis det er slik at du har redusert mengden karbohydrater i kostholdet ditt ned til kanskje kun 5 til 10 gram per dag, må du sørge for å få dette opp til rundt 20 til 25 gram. Du kan da se om du merker noen endringer, og kanskje justere litt mer. Det samme gjelder for proteiner, og måltidene dine bør inneholde mellom 20 og 25 prosent proteiner for optimal ytelse.

Ketoacidose

Vi har i en annen artikkel nevnt faren med ketoacidose. Vi har også tatt med at mennesker som har diabetes bør være forsiktige med keto diett, og aldri starte med et slikt kosthold uten at det er i samråd med lege sin slik at de kan få oppfølging og råd for endringer i medisinering.  Ketoacidose er svært sjeldent, men kan inntreffe for noen mennesker som bygger opp verdier med for store mengder ketoner over tid.

Vi vil gjerne gjenta det her en gang til –
Før du drastisk endrer kostholdet ditt bør du rådføre deg med legen din slik at hun kan hjelpe deg, og ikke minst er informert om kostholdsendringene du ønsker å gjennomføre.